O aplicație Billboard îți permite să vezi ce melodie era pe primul loc în topul acestora, în ziua în care te-ai născut

Posted: 4 Februarie 2015 in Muzică
Etichete:, , ,

Vă sună interesant?

Din nou, Internetul reușește să mă surprindă într-un mod plăcut. În urma periplului meu zilnic prin matrix-ul cel de toate zilele, am descoperit o aplicație absolut superbă a celor de la Billboard, o revistă de specialitate responsabilă cu topul oficial al industriei muzicale din SUA, precum și cu tot ceea ce „mișcă” peste ocean în materie de muzică și artiști.

Această aplicație, așa cum titlul mult prea bogat al acestui mult prea scurt articol o precizează, îți permite să vezi, în funcție de data nașterii, melodia care era pe primul loc în topul Billboard în acea zi. Selectând data nașterii (fără a adăuga nume ori alte date personale), aplicația arată melodia care ocupa prestigiosul loc fruntaș în vremea în care îți făceai maiestuoasa intrare pe scena complexă a lumii.

Aplicația se adresează și celor mai…veterani dintre voi, cuprinzând o gamă foarte largă de topuri și de piese, trecând prin cam toate genurile și extinzându-se până la începutul secolului XX. Adică până la anii 1900, inclusiv. Deși, până în anii ’40 arată doar piese, nu și topuri. Ierarhiile muzicale încep abia din anul 1940, primul top fiind din ’40 până în ’45, unde veți putea regăsi artiși precum Bing Crosby, Glen Miller, Harry James ori, desigur, Frank Sinatra. Pe lângă acest fapt, este interesant de urmărit evoluția muzicii de-a lungul deceniilor, precum și schimbarea continuă a genurilor în ierarhie, de la jazz-ul primei jumătăți a secolului trecut până la perioada rock-ului psihedelic cu puternice accente progresive și funk-ul anilor ’70, urmat de hard-ul din anii ’80, iar apoi explozia de diversitate care a luat naștere în anii ’90 și continuă până astăzi.

De asemenea, probabil din pură politețe sau ca să ne aducă minte de trecerea ireversibilă a timpului, aplicația ne arată și câte minute au trecut de la data nașterii noastre. Însă ca să se revanșeze într-un mod cât mai elegant cu putință pentru această indiscreție, aceasta oferă la dispoziție un top cu cele mai bune melodii ale anului în care ne-am născut. Probabil într-o încercare subliminală de a ne aminti că, pe vremuri, calitatea muzicii era net superioară celei de astăzi (cu excepțiile de rigoare).

Curios din fire, am testat și eu aplicația. În urma datelor pe care Universul mi le-a dăruit, aplicația mi-a spus că, la venirea mea pe lume, piesa de pe primul loc în topul Billboard era „Crossroads” de la trupa Bone Thugs N Harmony:

…ceea ce spune multe despre industria muzicală a acelor vremuri. În sensul că o astfel de melodie ar avea astăzi, probabil, șanse minime spre zero de a se afirma ori de a „ataca” primele topuri. Privind retrospectiv, industria s-a schimbat enorm.

Pentru cei curioși să afle melodia „sub semnul căreia stă ziua de naștere”, din punctul de vedere al celor de la Billboard, aplicația poate fi testată cu un simplu click pe link-ul de mai jos.

Billboard.fm | #1 Song On Your Birthday

Ce părere aveți de această aplicație? Vouă ce piesă v-a furnizat aceasta?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s