„Umbre” – gravitând în jurul acelorași clișee românești

Posted: 2 Ianuarie 2015 in Diverse
Etichete:, , , , , , , ,

Face HBO-ul ce face și, tot la câteva luni, își aduce aminte de mica noastră țărișoară. După un experiement destul de reușit numit „În derivă”, urmat de mult prea nereușitul serial „Rămâi cu mine”, postul de televiziune care a înregistrat cea mai mare audiență din lume cu un serial (Game of Thrones) și-a întors din nou atenția asupra românilor. De această dată, celebrul post de televiziune propune o dramă cu accente de comedie neagră, toate acestea sub forma unui remake după serialul australian „Small time gangsters”, intitulat ceva mai simplu și voit mai profund, „Umbre”.

Umbre (sursa foto: http://www.petreanu.ro)

 

Producția românească îl are în prim-plan pe Șerban Pavlu, cunoscut pentru rolurile din „Moartea domnului Lăzărescu”, „Toată lumea din familia noastră” și reclama la un site de anunțuri gratuite. Acesta îl interpretează pe Relu, un taximetrist bucureștean și tată a doi copii care, în timpul liber, lucrează ca recuperator pentru un interlop local, cunoscut sub numele de Căpitanu’. În mod evident, niciuna dintre părți nu știe de existența celeilalte. Lucrurile se complică însă atunci când protagonistul nostru omoară accidental un om, încercând să obțină o datorie de la acesta. Din acel punct, viața lui Relu devine un adevărat calvar. Încercând să părăsească lumea interlopă, acesta descoperă că nu există cale de întoarcere, iar echilibrul relativ dintre viața personală și dispare încetul cu încetul, scoțând la iveală numeroase minciuni și secrete care îi păstrau intactă dubla personalitate a acestuia.

Inițial m-am hotărât să îi acord atenție acestui serial, având încredere în echipa de producție de la HBO. Bineînțeles, așteptările mele nu erau excesiv de mari, atât datorită eșecului amintit mai sus, cât și faptului că a mai existat, acum câțiva ani, o tentativă de serial românesc cu mafioți, interlopi, gangsteri și tot felul de personaje dubioase, care a dat chix cu eleganță după numai un sezon, deși era promițător. Desigur, mă refer la „Băieți buni”, un proiect care a rămas drept o încercare nu tocmai reușită. Probabil Ștefan Bănică în rol de mafiot n-a fost chiar atât de convingător. Șerban Pavlu, în schimb, a demonstrat că poate să ducă la bun sfârșit un rol în care să pară cât de cât convingător. Și spun asta ca un tânăr care, din păcate, a auzit de acesta pe vremea când lucra alături de Bendeac la Antene. Ulterior am revăzut și celelalte producții, motiv pentru care îi acord o șansă. Totuși, Relu nu prea sună a personaj „badass”, abundând de testosteron. Dar probabil că asta e ideea, să fie un om cât se poate de simplu, cine știe. Posibil să fie o subtilă referință la „Taxi Driver” a lui Scorsese. Deocamdată, de la De Niro la Pavlu e cale mult prea lungă.

Până acum, am reușit să văd primele două episoade apărute, sezonul însumând un total de opt. Primul lucru care mi-a sărit în ochi a fost genericul foarte frumos realizat, produs și montat cu inteligență. În ceea ce privește conținutul, producția românească se dovedește a fi destul de promițătoare, însă trebuie să convingă mai mult pentru a mă determina să-l urmăresc în continuare. Șerban Pavlu reușește să fie destul de convingător în rolul de recuperator, printr-un personaj destul de simplist, fără prea multe replici, scurt și la obiect, executându-și atribuțiile cu sânge rece. Asta cel puțin până la jumătatea primului episod. Odată cu uciderea accidentală a unei persoane, acesta începe, treptat, să își arate latura umană, iar faptul că respectivul era un prieten din copilărie a lui Relu complică și mai tare lucrurile. Per total, acesta redă în detaliu dualitatea personajului său, precum și antiteza bun-rău care îl caracterizează pe acesta. Doru Ana, în schimb, are o prestație destul de bună în rolul lui Căpitanu’, interlopul pentru care lucrează Relu.

Ceea ce m-a deranjat însă la acest serial este avalanșa de clișee românești, specifice peisajului cinematografic românesc de după ’90, pe care serialul le aruncă în față. De la camera tremurândă, până la interpretări semi-mecanice ale unor personaje, liniștea unor personaje care se presupune că ascunde abstractul unor conflicte lăuntrice intense, nelipsita masă pe care o servește protagonistul (mai țineți minte ce dezbatere a avut loc pe baza magicului „bol de ciorbă” din filmele românești?) precum și, evident, intensa avalanșă de înjurături gratuite (primele cinci minute ale episodului pilot sunt o adevărată provocare pentru cei mai…smeriți dintre privitori). Bineînțeles, în lumea interlopă nu e loc de politețuri. Dar dacă americanii folosesc „f-uri” la fiecare câteva fraze, nu văd de ce noi n-am face-o. Dar există unele pasaje în care acest aspect putea fi trecut cu vederea, fără a afecta firul narativ ori gradul de intensitate al momentelor. Înțeleg nevoia de inovație în cinematografia românească, prcum și valul „New Age” care acaparează genul, dar puțină diversitate n-ar fi stricat. În ciuda acestui fapt, se vede că serialul de față încearcă să își depășească condiția. Și având în vedere faptul că este difuzat în cam toată Europa (15 state din Europa Centrală și de Est plus Olanda), ar face bine să reușească.

La capitolul „scenariu” (semnat de Bogdan Mirică), făcând abstracție de limbajul licențios, pot spune că este în regulă. Nu are momente memorabile, însă nici nu frizează ridicolul până la extrem. Este simplu și la obiect, asemeni societății pe care o abordează. Regia este tipic românească, asemănătoare tuturor producțiilor autohtone apărute în ultimii ani, în spatele camerelor aflându-se tânărul regizor moldovean Igor Cobileanski, cunoscut pentru scurtmetrajul „Când se stinge lumina” și pentru filmul „La limita de jos a cerului”.

Personal, nu pot spune că recomand acest serial. Nu, deocamdată nu este un „must-see”, nici pe departe o capodoperă. Dar dacă v-a plăcut „Poziția copilului”, acest serial s-ar putea să fie pe placul vostru. Sau dacă apreciați în general filmele cu gangsteri est-europeni. Sau occidentali. Oricum, o șansă tot merită. În caz că sunteți curioși, puteți viziona primele două episoade gratuit pe HBO GO. Sau pe YouTube. Sau pe site-urile de seriale online. Noi episoade apar în fiecare duminică, începând cu ora 22.  În final, sper ca „Umbre” să devină, în cele din urmă, un serial care să se ridice deasupra nivelului destul de scăzut al producțiilor românești și să impună noi standarde în ceea ce privește calitatea. Deocamdată însă, n-a reușit. Poate în viitorul apropiat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s