„Spartan” sau sfârșitul lui Internet Explorer

Posted: 1 Ianuarie 2015 in Diverse
Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Încă de la primele zvonuri ale apariției un nou sistem de operare (de parcă lumea s-ar fi săturat deja de prea învechitul Windows 8, proaspăt lansat pe piață în 2012, plus marele update aferent un an mai târziu), cei de la Microsoft au promis o experiență superioară și inedită pentru utilizatorii de PC, printr-o nouă tehnologie care să ridice ștacheta din punct de vedere calitativ. Acum câteva zile (anul trecut, mai exact), mi-a sărit în ochi o știre conform căreia renumitul browser Internet Explorer, folosit într-un număr extrem de mare de utilizatori din toată lumea pentru a descărca orice alt browser, va fi scos la pensie, trecut în planul al doilea și pus la păstrare spre veșnica lui nefolosire. Din ultimele surse, locul acestuia va fi preluat de către Spartan, un nou browser care promite o experiență superioară și o îmbunătățire semnificativă, folosind însă…aceleași motoare de randare specifice viitorului fost navigator. Ei, doar nu credea cineva că o vor lua cu totul de la zero!

Dar să fim optimiști. Noul design va fi unul modern, similar cu cel folosit pentru Google Chrome. Pentru că oricât de încet s-ar mișca și oricât de mult ne-ar face să ne smulgem părul din cap, pe lângă evidentele probleme de securitate, măcar va fi ambalat frumos și va avea un design atrăgător. Dar cel puțin va avea suport pentru extensii. Ce ne-am putea dori mai mult?

Din câte se pare, cineva a făcut un update în departamentul de marketing de la Microsoft (ca să păstrăm jargonul englezesc). Ceva mă face să cred că numele noului navigator online nu a fost chiar atât de întâmplător ales. Gândiți-vă numai la promovarea gratuită pe care utilizatorii de Internet o vor realiza pe toate rețelele de socializare, de la Facebook la Twitter, YouTube ori chiar 9Gag. Sunt deja celebre în rândul internauților numeroasele „meme-uri” care îl au în prim-plan pe celebrul Gerard Butler în filmul „300” al lui Zack Snyder.

spartan300

Ca de exemplu:

57657677

Pentru că, în zilele noastre, cel mai simplu mod de a promova un produs este să lansezi un simplu zvon pe Internet. De restul se ocupă comunitatea. Totuși, se pare că nu e sigur dacă următoarea creație marca Microsoft va purta acest nume. Deși, spre binele unei promovări masive, n-ar strica. Zvonurile sugerează faptul că Internet Explorer n-ar dispărea cu totul, compania implementând ambele navigatoare în următoarea versiune de Windows. În orice caz, e clar că acesta nu va mai fi vreodată folosit, deoarece reputația acestuia a fost deja mult prea afectată. Putem spune că Internet Explorer a ieșit de mult din lumina reflectoarelor. Spre binele tuturor, să sperăm că Spartan va putea fi dezinstalat în cazul în care utilizatorii se declară nemulțumiți de acesta. Poate că ar fi timpul ca mai-marii companiei să învețe din greșelile trecutului și să își amintească de ce (pe lângă faptul că se mișca în reluare, avea numeroase probleme de securitate, se bloca și nu suporta add-on-uri) acest browser a devenit detestat de către utilizatorii de Windows de-a lungul anilor. Anume faptul că utilizatorii nu puteau scăpa de el sub nici o formă. Mereu în umbră, așteptând asemeni unui ninja, momentul în care nu ai de ales decât să îl pornești și să speri că vei reuși să descarci cât mai repede orice altceva.

Dacă acest nou „Spartan” va deveni noul browser numai bun pentru descărcat alte browsere sau va reuși, într-adevăr, să inoveze și să reprezinte un concurent de temut în acest război purtat de atâția ani de către Mozilla și Google Chrome (cu mici interferențe din partea lui Opera), rămâne de văzut. Personal, îmi doresc foarte mult ca acest nou proiect să fie o reușită. N-ar strica deloc un suflu nou și proaspăt în acest segment. Până atunci, revenim la Firefox. Sau Google Chrome. Sau poate chiar Opera. Depinde de preferințele fiecăruia dintre voi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s