Sanctuarul sălbatic

Posted: 24 Noiembrie 2013 in Diverse, Muzică
Etichete:, , , , ,

Contrar aşteptărilor unora dintre voi, titlul nu se referă la nimic ce ar putea avea legătură cu genul horror ori ştiinţifico-fantastic. Ba total dimpotrivă, aş putea spune. Sanctuarul sălbatic (Wild Sanctuary, pe engleză) este un site al cărui conţinut este unul puţin mai diferit decât site-urile cu care noi, utilizatorii Internetului, suntem familiarizaţi, din cauză că acesta este unul cu un conţinut informativ mai altfel. Pe această pagină web, oamenii pot asculta muzica naturii, sau, altfel spus, sunetele produse în natură.

Ideea de a înregistra sunetele naturii aparţine un grup de cercetători care au călătorit pe întreg mapamondul încă din anul 1968, înregistrând fauna locală în mediul său natural, neinfluenţat de intervenţia omului. De la Ecuator şi până în regiunile cu cele mai scăzute temperaturi de pe Glob, experţii au cutreierat Pământul în lung şi-n lat pentru înregistrarea „muzicii naturii”.  De la ciripitul păsărilor până la sunetul unei ape curgătoare, de la acordurile fine ale unor stropi de ploaie până la un recital simfonic al tunetelor sau de la răgetul impunător al unui leu fioros până la cântecul neînţeles a unei balene, cercetătorii au realizat în total peste 4.500 de ore de înregistrare, având în rol principal peste 15.000 de specii de animale. Mai bine de jumătate dintre aceste înregistrări sunt realizate în habitate care, din păcate, nu mai există sau sunt alterate radical de intervenţia antropică.

Rezultatul acestui proiect (oferit, din fericire, publicului larg) este unul care, deşi ar putea părea simplist, impresionează prin spectaculozitatea şi unicitatea sa. Avem de-a face cu adevărate peisaje auditive, care încântă ochii minţii mai presus de cuvinte, oferind ascultătorului o experienţă extraordinară, creându-i acestuia impresia că se află în mijlocul naturii. Sau cel puţin asta s-a întâmplat în cazul meu.

Dacă v-aţi săturat de zgomotul infernal al oraşului, de claxoane interminabile şi muzică de proastă calitate „dată la maxim”, dacă v-aţi săturat de stresul acumulat în urma a nenumărate ore de muncă şi aveţi nevoie de o relaxare binemeritată sau dacă, pur şi simplu, sunteţi curioşi să experimentaţi ceea ce aţi citit până acum, atunci Wild Sanctuary este soluţia potrivită. Sper să vă placă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s