Recomandare muzicală: Alternosfera

Posted: 12 Aprilie 2013 in „Aripi Tinere”, Muzică, Recomandări
Etichete:, , , ,

De câţiva ani încoace, industria muzicală românescă a început un proces continuu şi evident de degradare intelectuală a populaţiei majoritare prin creaţii muzicale lipsite de sens, ale căror versuri fie îndeamnă la consum excesiv de alcool, fie la frivolităţi, fie pur şi simplu sunt lipsite de orice fel de sens, singurul lor scop fiind acela de a fi fredonate de către amatorii genului. În căutarea de rămăşiţe ale muzicii româneşti, am descoperit o formaţie care nu numai că nu îndeamnă la toate celelalte menţionate mai sus, dar are şi „nesimţirea” de a prezenta publicului un produs de o calitate rar întâlnită în ziua de astăzi, care prin versurile lor amintesc de marii scriitori ai poporului român. Mă refer la trupa Alternosfera.

                                „Ce este Alternosfera?”

                Pentru cei dintre voi care nu sunt la curent cu subiectul acestui articol, permiteţi-mi să vă prezint următoarele: Alternosfera este o trupă de rock alternativ. Şi nu, nu e genul de formaţie cu melodii turbate la care dau toţi din cap şi îşi flutură pletele în vânt, aviz amatorilor care nu văd în depărtare! Formaţia a fost înfiinţată în anul 1998, avându-şi originile în ţara vecină din est, şi anume Republica Moldova, pentru cei care nu staţi prea grozav cu geografia. În data de 13 decembrie, doi liceeni din Chişinău înfiinţează trupa Alternosfera, în acea zi având loc prima repetiţie. Membrii fondatori, Marcel Bostan şi Marin Nicoară, fac parte până în ziua de astăzi din formaţie. În prezent, Alternosfera are următoarea componenţă: Marcel bostan – voce, clape, Marin Nicoară – chitară, clape, Sergiu Aladin – chitară, clape, Victor Coşmaparc – chitară bas şi Anatolii Pugaci – tobe.

                                „Începutul şi primele albume”

În primii ani de existenţă, trupa era într-o continuă căutare a stilului şi tematicii, experimentând diverse stiluri şi folosind numeroase instrumente, astfel reuşind să acumuleze experienţă care în timp s-a dovedit a fi extrem de benefică pentru viitorul formaţiei. Între timp puţinii membri inregistrează câteva demo-uri, iar în data de 23 noiembrie 1999, Alternosfera susţine primul concert în oraşul în care a luat naştere acest proiect, şi anume Chişinău.

                Între timp, trupa devine mai  „bogată” cu câţiva membrii, fapt care a avut ca rezultat apariţia, în mai 2005, a albumului „Oraşul 511”, numele acestuia provenind de la garajul în care formaţia îşi desfăşura repetiţiile, garaj care purta numărul…exact, v-aţi dat seama. Materialul discografic conţine în total 13 piese, dintre care 9 în limba română şi 4 în limba rusă, ca o dovadă că influenţele sovietice încă persistă în Republica Moldova. De pe acest album se remarcă în mod special piesele „1500 Zile”, „Wamintirile”, care beneficiază de un videoclip şi ceva atenţie din partea posturilor de radio şi televiziune din România (dar nu prea multă, ştiţi voi cum e…) şi „511”, care a beneficiat de-asemenea de un clip (acesta având o tentă apocaliptică), premiat cum se cuvine: locul 1 la festivalul „Cronograf 2006” şi premiul „Trombonul de aur” oferit de Muz TV Moldova, la acestea adăugându-se faptul că „Oraşul 511” a stat vreme de 4 luni în vârful „Topului 7” din ţara vecină.

                Doi ani mai târziu, trupa de peste Prut oferă publicului larg al doilea material discografic, intitulat „Visători cu plumb în ochi…sau ultima scrisoare pentru femeia nordică”. Albumul, care conţine 11 piese, toate în limba română, ne aduce un sound diferit faţă de „Oraşul 511” iar versurile, desprinse parcă din cărţile de operă lirică ale unor mari poeţi, denotă maturitatea la care a ajuns Alternosfera. Deşi tot albumul este excepţional, de pe el se remarcă melodiile „Visători cu plumb în ochi”, „Închisoarea albă”, „Ploile nu vin”, „Femeia nordică” (ultimele două beneficiind de videoclipuri) şi „Nu e nimeni vinovat”. Materialul s-a bucurat de un succes uriaş în rândul consumatorilor acestui gen şi nu numai, piesele lor reuşind să atragă mii de fani. Cu acest album, formaţia pune punct perioadei romantismului liric, o perioadă deosebită pentru muzica românească, însă era timpul ca Alternosfera să treacă la un alt nivel, cu mult superior.

                Anul următor, Alternosfera lansează EP-ul „Flori din groapa marianelor”. Ca să fim înţeleşi, EP este abrevierea de la „Extended Play”, denumire dată înregistrărilor care sunt prea lungi pentru a fi considerate single-uri, dar prea scurte pentru a fi intitulate albume. De obicei un astfel de material conţine de la 4 la 7 piese, cazul de faţă conţinând numărul minim, piesele „Mariane flori”, „Flori de mai” precum şi două remixuri la cea dintâi.

                                „Vremea schimbării”

                Anul 2012 ne aduce al treilea album al trupei, intitulat sugestiv „Virgula”. Acest material discografic este primul dintr-o trilogie numită sugestiv „ePIsodia”, ce cuprinde albumele „Virgula”, „3” şi „14”. Esenţa albumului gravitează în jurul constantei matematice PI (π), a cărei valoare este infinită. Datorită relaţiei sale cu natura cercului, această constantă este inseparabilă de sferă şi de Univers. „Virgula” reprezintă nucleul conceptului „ePIsodia”, titlu pe care îl poartă al 3-lea album, care conţine…14 piese. A treia piesă, numită „Virgula” are 3 minute şi 14 secunde. De ce virgula? Deoarece acest semn de punctuaţie este mai mult decât un simplu instrument gramatical. Virgula separă şi uneşte în acelaşi timp întregul de fracţionar, realitatea de vis, raţionalul de iraţional şi aşa mai departe. Atât prin sound, cât şi prin versuri, albumul propune o evadare spre abstract, spre ceva superior, mistic şi în acelaşi timp de natură universală. Cele mai apreciate piese de către publicul larg au fost „Aruncă-mi”, care a fost numărul 1 în TopShow Radio Guerrilla (da, e radio românesc, păcat că nu îl ascultaţi…asta dacă aţi auzit măcar de el) timp de mai multe săptămâni, iar piesa „Două Eve” se difuzează în prezent la acelaşi radio. Un amănunt interesant legat de piesa „Aruncă-mi” este faptul că melodia a fost lansată în 2007, fiind cântată pentru prima dată în data de 28 iulie într-un concert susţinut la Chişinău, însă membrii trupei au decis să includă această melodie pe albumul „Virgula” din cauză că „Visători cu plumb în ochi…” era deja lansat la acea vreme.

                Următorul album va ieşi în lumina pieţei muzicale anul acesta, urmând să fie intitulat „Epizodia”. Până în prezent au fost oferite ascultătorilor 3 piese de pe noul material discografic, acestea fiind intitulate „Singurătate”, Drumuri π (necunoscute)” şi preferata mea, „Nepoata lui Gagarin”.

                                „Stilul”

Stilul trupei Alternosfera este unul unic pe piaţa muzicală basarabeană (despre cea românească nu afirm nimic, având în vedere că mai sunt formaţii de rock alternativ în România), în care „clapa” duce toată melodia, spre deosebire de numeorase formaţii a căror „bază” este în acordurile de chitară bas sau în ritmurile de tobe. Cât despre versuri, acestea sunt în cea mai mare parte de dragoste (vezi albumul din 2007), dar au şi unele referinţe sociale sau politice. Se remarcă în mod evident influenţele bacoviene în activitatea lirică a compozitorilor formaţiei, mulţi dintre fani spunând chiar că melodiile Alternosferei nu sunt altceva decât „simple transpuneri pe instrumental ale unor poezii”. Abstracţionismul acestora este unul de natură poetică, fără a deveni însă prea complicat sau dificil de înţeles, remarcându-se cu uşurinţă pe o piaţă inundată de epave muzicale, fapt care le conferă o superioritate oricum evidentă. Cât despre instrumental, acesta este mai mult un melodic rock, fiind o varietate de influenţe, de la rock-ul alternativ al anilor ’80 până la cel reprezentativ al Seattle-ului anilor ’90.

                                „De ce îi recomand?”  

                În vreme ce posturile de televiziune transmit melodii jenante şi lipsite de orice fărâmă de calitate şi profesionalism, în timp ce radiourile promovează creaţii „fresh” şi „catchy” formate de cele mai multe ori din cel mult 5-6 versuri, Alternosfera este o alternativă excelentă pentru oricine doreşte să se refugieze în muzică adevărată. Pentru toţi cei care vor să scape de toate dezastrele muzicale promovate excesiv, pentru toţi cei care vor să audă versuri inteligente şi de calitate, Alternosfera este o alegere excelentă în materie de muzică, alegere pe care v-o recomand cu căldură.

 

Articol publicat în revista „Aripi Tinere” – Numărul 28, Mai 2013

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s