Fenomenul „Gangnam Style”

Posted: 2 Decembrie 2012 in Diverse, Muzică
Etichete:, , , , , , , ,

De vreo câteva luni încoace, muzica din toată lumea a luat-o razna, topurile muzicale de pe tot mapamondul s-au dat peste cap, încă până şi Youtube-ul a fost luat prin surprindere. Toţi marii artişti „în vogă” de la ora actuală n-au avut altă soluţie decât să se lase păgubaşi în faţa unui coreean care a dat o lovitură de un impact aproximativ egal cu cel al Big Bang-ului. Mă refer, desigur, la cel pe care toată lumea îl cunoaşte drept „Psy” şi a sa piesă care într-un interval mai scurt de timp decât ar fi crezut oricine, a ajuns pe buzele tuturor. Aşa cum probabil v-aţi dat deja seama, referinţa este atribuită unei piese deja devenită celebră, pe care mai mult ca sigur aţi auzit-o cel puţin o dată şi vă este cunoscută, şi anume „Gangnam Style”.

Apariţia

A apărut din senin, timidă şi prea puţin cunoscută, fiind dată spre ascultare publicului în data de 15 iulie 2012. La început, lumea credea că este o parodie, a cărei singur scop existenţial este acela de pamflet, fiind apreciată doar de către asiatici, care înţelegeau versurile. Produsă iniţial doar pentru fanii K-pop (koreean pop), piesa a început să fie din ce în ce mai cunoscută, iar vizualizările acesteia începeau să fie exprimate în zeci de milioane. Aceasta a devenit cunoscută şi apreciată de către persoane de pe întreg mapamondul, fiind în fruntea topurilor muzicale din peste 30 de ţări precum Australia, Franţa, Canada, Spania ori Marea Britanie. Curând, a ajuns să aibă cele mai multe vizualizări pe Youtube din toate timpurile: peste 800 de milioane, iar în timp ce scriu acest articol, numărul creşte considerabil. O fi vreun nou soi de nebunie temporară nedescoperită încă de medici sau pur şi simplu această creaţie este pe gustul întregii lumi, cert este că „Gangnam Style” a scris istorie în muzică, reuşind chiar să intre în Cartea Recordurilor. Da, aţi citit bine. De vreo câţiva ani încoace, cei de la Guiness Book s-au gândit să acorde ceva atenţie şi cunoscutului site Youtube, astfel că videoclipul piesei lui Psy a devenit „videoclipul cu cele mai multe like-uri din istoria Youtube-ului”.

Versurile şi semnificaţia lor

Nefiind vorbitor de limbă coreeană, am început să mă interesez care este semnificaţia versurilor, să aflu şi eu ce este atât de impresionant la această melodie. Şi înainte să-mi spuneţi că este vorba de acel dans specific, permiteţi-mi să vă prezint următoarele:  „Stilul Gangnam” (în traducere liberă) este un neologism, folosit pentru a descrie stilul de viaţă al unui district din Seoul, numit Gangnam, unde oamenii sunt mai „trendy” şi emană o anumită presupusă „clasă”, însă care nu se mândresc cu stilul lor, Psy asemănând acest district cu Beverly Hills, din California, SUA. Versurile vorbesc despre aşa-zisa „prietenă perfectă” care ştie când să fie rafinată şi când să fie „sălbatică”. După spusele artistului, cântecul îi ia în derâdere pe cei care încearcă din răsputeri să fie ceea ce nu sunt. Refrenul piesei,  „Oppan Gangnam Style” a fost tradus drept „Fratele cel mare este Gangnam Style”, prin „fratele cel mare” artistul referindu-se la el însuşi.  „Oppa” este o expresie folosită de către femei pentru a face referire la un prieten sau un frate mai mare (cam abstract mod de a învăţa coreeană). Deci, ca o concluzie, în această melodie artistul încearcă să cucerească o fată, spunându-i că este „Gangnam Style” în tentativa sa de a o impresiona. Parcă seamănă cu ceea ce am auzit în vara aceasta pe plaiurile noastre în materie de muzică, nu?

Dansul

A stat până târziu timp de 30 de nopţi pentru a crea ceva nou, ceva original, ceva ce nu a mai fost văzut până acum, ceva care, pur şi simplu, să-i mulţumească pe fanii săi coreeni, care aveau mari aşteptări de la el. Psy a studiat şi a testat numeroase dansuri şi mişcări până a ajuns la rezultatul final. La început, au fost mişcări de panda şi de cangur (încercaţi să vă imaginaţi ce ar fi ieşit atunci!), până să ajungă la celebrul dans realizat de către milioane de persoane din toată lumea, acel „horse trot” (tropăit de cal), în care artistul mimează călăritul unui cal, învârtitul unui lasou în mână şi galopul. Vi se pare un dans ridicol, penibil sau foarte amuzant? Pentru mine, sunt valabile toate variantele menţionate la un loc, însă în spatele lui se ascunde multă muncă. Vă vine să credeţi sau nu, acest dans a ajuns să fie realizat de către persoane importante din lume, precum directorul executiv al celebrei companii Google, Eric Schmidt, prim-ministrul britanic David Cameron sau secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, care a caracterizat această melodie drept o „forţă pentru pacea mondială”. Puţin exagerat, aşa-i? Da, aşa mă gândeam şi eu. Însă haideţi să nu-i răpim omului visele, totuşi este într-o poziţie care îi permite să aibă idealuri măreţe. Dar aceasta este deja altă discuţie.

Prestaţiile live

Pentru mine, un artist adevărat ştie să cânte live, ştie să comunice cu publicul, să transmită căldură sau energie atunci când este cazul, are carismă şi prezenţă scenică remarcabilă. În încercarea de a-mi răspunde la întrebarea „este Psy un artist adevărat?” am urmărit câteva prestaţii live ale sale şi trebuie să spun că mă declar mulţumit de ceea ce am văzut. Ştie să comunice cu publicul, transmite foartă multă energie, pe care publicul o primeşte şi o dăruieşte, cântând alături de acesta pe toată durata unei reprezentaţii, ia dansul foarte în serios, interpretându-l de fiecare dată ca şi când ar fi ultima dată când o face, trăieşte momentul în toată intensitatea lui, fiecare secundă fiind importantă în realizarea „succesului”. Nu este cel mai bun, nici măcar pe-aproape, nici nu se înscrie în categoria celor mai penibili, fiind vizibil cu ochiul liber faptul că îi place ceea ce face şi munceşte din greu pentru a da tot ce-i mai bun din el, conştient de faptul că succesul nu se întreţine singur, deşi pentru mulţi ar putea părea ridicol şi mai mult decât hilar.

Dacă piesa lui Psy va reuşi sau nu să unească toate popoarele lumii în pace deplină, e greu de spus. Poate chiar o idee dusă la un absurd desăvârşit de către persoane a căror sănătate mintală este discutabilă. E drept, este o melodie arhicunoscută pe mapamond, însă numărul enorm de vizualizări este nemeritat, în comparaţie cu multe alte melodii care ar fi meritat acest număr record, însă se zbat într-un număr mult, mult mai mic de accesări. Cert este că „Gangnam Style” a doborât numeroase recorduri într-un timp foarte scurt, în condiţiile în care nimeni nu îi dădea vreo şansă. Şi continuă să o facă.

Anunțuri
Comentarii
  1. Felicitări! Frumos articol, Raul!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s