Eşecul repetitiv numit Eurovision

Posted: 27 Mai 2012 in Muzică
Etichete:, , , , , , ,

Se pare că nimic nu s-a schimbat de anul trecut pentru români, în ceea ce priveşte concursul muzical Eurovision. Ce-i drept, de la onorabilul loc 3 obţinut de Paula Selling şi Ovi au trecut abia 2 ani, însă parcă timpul a fost mult mai grăbit. După eşecul numit Hotel FM, de anul trecut – deşi piesa nu mi s-a părut deloc rea, având mesaj pozitiv, însă nu era o piesă care să se bată pentru primul loc, deşi merita un loc mai bun – acum a fost rândul celor de la Mandinga să ne reprezinte.

Printre favorite. Piesa României este printre favoritele la câştigarea Eurovisionului. Auzim textul acesta de câţiva ani încoace, însă de prea puţine ori s-a dovedit a fi luat în serios. Totuşi, semifinala a ţinut să-mi dea o palmă, aşa, în treacăt, clasarea României pe primul loc, în condiţiile în care a avut probleme cu casca (ceea ce m-a făcut să cred că performanţa trupei putea fi mai bună) determinându-mă să am, totuşi, încredere în Mandinga şi în piesa lor cu nume dificil de pronunţat. Însă ceea ce s-a întâmplat nu este ceva nou pentru reprezentanţii României la acest concurs. Repetându-se scenariul de anul trecut, piesa „favorită” a României se „loveşte” de voturile prea puţine şi punctele ocazionale primite de la alte ţări, iar rezultatul ajunge să fie dezamăgitor.

S-ar putea să par cârcotaş, dar piesa care a reprezentat România anul acesta nu mi-a plăcut. Şi e posibil să fie vorba de faptul că sunt veşnic nemulţumit, însă stilul acesta de muzică, despre care am mai vorbit acum ceva timp, nu îmi place. O fi ceva gen latino, combinat cu altceva, pe mine nu m-a atras cu nimic, ca să nu mai vorbim că însuşi numele piesei nu pare să aibă treabă cu refrenul ori cu altceva, părând o simplă înşirare de silabe asemănătoare, adunate într-o…ce-o fi şi cum s-o numi. Ca să nu mai vorbesc de „combinaţia” între spaniolă şi engleza cea de toate zilele a 95% dintre „artiştii” români din ziua de astăzi. Poate tocmai de aceea a fost aleasă această melodie să ne reprezinte, ca să nu mai vorbim că muzica „românească” din ziua de astăzi este apreciată peste hotare. Însă aici a intervenit o problemă. Piesa trupei Mandinga a avut de concurat cu melodii mult superioare calitativ, care au fost mult mai apreciate de către publicul european.

Dar haideţi să privim şi partea bună! România s-a clasat pe un loc mai bun faţă de anul trecut. Ar mai fi ceva? A, desigur, artificiile…

„Încă un eşec pentru România”, ar spune mulţi. Din păcate, avem pretenţii de locuri superioare, cu care ne-am învăţat de-a lungul anilor, însă devine tot mai greu de realizat acest obiectiv. În aceste condiţii, avem 2 soluţii: ori învăţăm să ne mulţumin cu puţin, ori ne hotărâm să acordăm o importanţă mai mare acestui concurs, prin atenta selectare a unor melodii mai bune. Organizarea nu cred ca ar putea fi o problemă, dacă Lady Gaga poate concerta pe Naţional Arena, nu văd de ce nu ar fi posibilă organizarea unui concurs precum Eurovisionul.

Despre câştigătoare nu am nimic de obiectat, Suedia merita primul loc. Totuşi, nu pot să nu remarc prestaţia Rusiei. „Tinerele cărunte” mi-au smuls un zâmbet. Au fost, într-adevăr, simpatice. Probabil că nu meritau locul 2, posibil să-l fi meritat, au mai fost şi alte melodii reuşite.

Locul 12. Progres, dar totuşi un eşec. Să ne încărcăm din nou rezervorul cu speranţe şi să ne resemnăm, poate la anul va fi mai bine. Asta facem de ani de zile.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s