Nota zero pentru Discovery

Posted: 20 Martie 2012 in Diverse
Etichete:, , , , ,

Se întâmpla cu vreo câţiva ani în urmă. Eram la şcoală, într-o pauză, nu mai ţin minte exact când. Stăteam de vorbă cu un coleg, când deodată, îmi spune: „Ai văzut emisiunea aia de pe Discovery, cu supravieţuirea? E un om care merge în tot felul de zone periculoase ale lumii, şi îţi arată cum să supravieţuieşti…”. Bineînţeles că la acea oră habar n-aveam despre ce vorbeşte, cu atât mai mult cu cât urmăream Discovery foarte rar. De curiozitate, la ora stabilită, am schimbat televizorul pe Discovery. Acolo, o persoană cu totul nouă pentru mine explica oamenilor simpli cum să supravieţuiască în condiţii extreme. Omul acela, după cum probabil v-aţi dat seama, este nimeni altul decât Bear Grylls. Cu toţii cred că îl ştiţi sau aţi auzit măcar o dată în viaţă de cel care mergea în locuri în care niciun om de pe suprafaţa planetei n-ar pune piciorul de bunăvoie, pentru a ne învăţa ce să facem dacă nu dorim să devenim una cu pământul.  Recunosc, nu am văzut toate episoadele celebrei emisiuni „Man vs Wild”, sau, pe româneşte, „Tehnici esenţiale de supravieţuire”, însă din cele deja vizionate (care nu sunt puţine) am învăţat mai mult decât nişte mici trucuri care ne pot salva viaţa. Însă Discovery…

…A ales să înceteze colaborarea cu Bear Grylls. De ce? Păi, treaba a stat în felul următor: Discovery a vrut să înceteze realizarea emisiunilor „Tehnici de Supravieţuire” şi „Worst Case Scenario”, prezentate de acesta, iar britanicul urma să apară în două emisiuni noi. Cum era de aşteptat, „Supravieţuitorul”, aşa cum a fost numit de către fanii emisiunii „Man vs Wild” nu a fost de acord, deoarece lui îi plăcea foarte mult ceea ce făcea, chiar dacă îşi punea viaţa în pericol. Mai mult, acesta a fost contractat să participe la alte două proiecte marca Discovery, însă nu a putut fi convins să accepte, drept urmare fiind cele întâmplate. Eu încă stau şi îmi pun multe întrebări: de ce ar opri un post  producţia unei emisiuni atât de apreciate?  S-or fi săturat de rating-ul prea mare, de milioanele de oameni din întreaga lume care priveau această emisiune? Au socotit ei că oamenii ştiu deja cum să supravieţuiască în alte condiţii? Vor să facă loc altor emisiuni? Toate acestea sunt întrebări la care noi,  cel mai probabil, nu vom găsi răspunsul. Oprirea unei emisiuni care aduce profit şi un mare prestigiu postului este o mişcare la care până şi un nebun care n-are legătură cu televiziunea ar îndrăzni să râdă şi să se opună cu vehemenţă.

Ca privitor al postului Discovery şi implicit al emisiunii „Man vs Wild” nu pot spune decât că decizia luată în această privinţă mi se pare foarte proastă. O decizie pe care nu voi reuşi să o înţeleg vreodată. Pentru mine, Bear a fost şi va rămâne un erou. Şi nu unul din acela cu mantie, care se bate cu răufăcătorii, precum vedem în filme şi în benzi desenate, ci unul care îşi pune viaţa în pericol pentru ca noi, cei care îl urmăream (acum trebuie să vorbesc la trecut…) să ştim ce avem de făcut în situaţii disperate. Dacă omul acesta m-a învăţat ceva mai mult decât ce trebuie să fac atunci când mă aflu în condiţii extreme, atunci m-a învăţat că mereu există o şansă, o cale, un mod de a trece peste orice obstacol, cu voinţă şi sacrificii (cine nu cunoaşte celebra sa replică „e plin de proteine…”). Momentele în care era paraşutat în tot felul de locuri, sau în care îşi construia adăpost din ce îi oferea natura sunt momente memorabile, care îi vor lipsi atât lui, cât şi celor care îi urmăreau emisiunea. Nicio problemă, emisiunile reciclate marca Discovery, gen „Supravieţuire în doi” îl vor face pe celebrul britanic uitat. Poate când vor face teroriştii pace cu americanii. Din partea mea şi, probabil, a milioanelor de telespectatori din întreaga lume, ofer cu căldură postului Discovery nota zero pentru această decizie, cu menţiunea că îi „felicit” pentru cea mai proastă alegere pe care au luat-o în ultimii ani.

Anunțuri
Comentarii
 1. tancu23 spune:

  Sunt de acord cu tine. Mai sunt vreo 2 sau 3 emisiuni de supravietuire care incearca sa copieze fosta emisiune a lui Bear Grylls insa sunt doar niste copi proaste. Omul acela era apreciat pentru ca ceea ce facea era real in mare parte; pentru mine, cel putin, a fost singura emisiune pe care o urmaream cu drag la Discovery, restul mi se pareau destul de proaste. De invatat din emisiunea britanicului am invatat multe, unele chestii, precum ferirea de servii veninosi, punandu-le in practica in drumetiile pe munte pe care le-am facut. Pacat ca au oprit-o…

  • Raul Săran spune:

   De acord. Emisiunile acelea sunt total nereuşite. Oricum, Discovery a decăzut mult în ultimii ani, prea puţine sunt emisiunile care mai merită urmărite. De învăţat, cu toţii am avut ceva de învăţat din emisiunea lui Bear Grylls, lucruri pe care mai devreme sau mai târziu suntem nevoiţi să le punem în aplicare. Mă bucur să aud că ai avut ocazia să pui în aplicare cele învăţate. Sper totuşi că Bear Grylls va reveni pe micile ecrane, pe un alt post de televiziune.

 2. Adina spune:

  am inteles ca de fapt nu incerca sa supravietuiasca in acele zone ci ca avea toate conditile asigurate… iar aceasta parte nu o filmau… deci, practic pacalea oamenii… nici el nu rezista in conditii vitrege…

  • Raul Săran spune:

   Parţial adevărat. Ce-i drept, avea o echipă care îl însoţea, în caz că se întâmpla ceva neprevăzut. De fapt, există o emisiune „Making of” în care arată ce şi cum se întâmplă „în spatele camerelor”. De păcălit oamenii, cred că este o afirmaţie uşor exagerată. Este posibil ca el să nu reziste în condiţii vitrege la fel cum este posibil ca el să facă faţă condiţiilor extreme, însă nu putem spune că sfaturile sale nu sunt utile.

 3. Adda Sunnii spune:

  E un om minunat și merită toată atenția, sper totuși să revină 😦 Frumos articolul, Raul!

 4. ralu spune:

  Imi pare tare rau ca cei de la discovery s-au vazut cu sacii in car mai pe romaneste si l-au dat la o parte pe bear grylls..ca sa fim seriosi,omul acela,chiar si-a riscat viata in multe momente ale emisiunii pentru a ne arata noua cum sa procedam in situatii de urgenta si nu ii inteleg pe unii care se tot iau de el spunand ca emisiunea lui era un fiasco total si ca pacalea telespectatorii..pai ce ati fi vrut fratilor??sa se duca in mijlocul desertului si sa ramana acolo pana moare deshidratat si insolatie??

  • Raul Săran spune:

   După cum am menţionat în articol, decizia lor mi se pare una foarte proastă. Mă bucur că nu sunt singurul care crede asta. Cât despre acei critici…prefer să îi ignor. Cu timpul mi-am dat seama că nu toţi oamenii pot fi mulţumiţi asupra unui lucru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s