Internetul este pe cale să devină cenzurat

Posted: 21 Ianuarie 2012 in Diverse
Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

În aceste zile, libertatea noastră de liberă exprimare pe Internet este pusă în joc de către 3 proiecte guvernamentale: SOPA, PIPA şi ACTA. Dacă primele 2 vizează Statele Unite, ACTA e propus şi pentru Europa, Asia sau Australia.

 

Ce este SOPA?

Stop Online Privacy Act. Legea „Opriţi Pirateria Online”. SOPA este un proiect de lege care permite guvernului american să închidă orice site care furnizează filme, muzică sau jocuri piratate. Pe scurt, ei vor să protejeze  companiile care au de pierdut o mulţime de bani atunci când cineva descarcă ceva de pe Internet, mai mult sau mai puţin legal. Dacă se apropă, nu vom mai avea Wikipedia sau Youtube, spre exemplu. Un aspect foarte controversat al SOPA este clauza “anti-circumventie”, care permite pedepsirea oricărui site care arată cum pot fi „ocolite” prevederile legale. Deci dacă site-uri precum Google sau Facebook permit circulaţia liberă de informaţii…vor deveni istorie.

Site-urile de blogging pot avea şi ele de suferit. Dacă se demonstrează că o parte a site-ului pe care îţi păstrezi blogul a facilitat distribuirea de materiale ce încalcă drepturile de autor…adio!

Deci cred că vă daţi seama.

 

Ce este PIPA?

 

PIPA reprezintă Protect IP Act, sau „Legea pentru protecţia IP-ului”. Este cam acelaşi lucru cu SOPA.

 

 

 

 

 

 

Ce este ACTA?

 

Anti Counterfeiting Trade Agreement, sau Tratatul Comercial Anti-Contrafacere, altfel spus cea mai mare ameninţare. Dacă acest proiect se aprobă…

 

 

 

 

 

 

 

 

…e de rău!

 

Aceste proiecte se bazează pe 4 elemente:

1. Vor ordona providerilor internet să îşi modifice serverele DNS astfel încât să nu permită propagarea domeniilor de internet din ţările străine care găzduiesc copii ilegale ale fişierelor video, muzicale sau foto. Pentru a înţelege acest lucru trebuie să ştiţi că, în momentul în care tastaţi numele unui site în bara de adrese a browserului, acesta “întreabă” întâi aceste servere DNS care este adresa IP aferentă numelui site-ului şi accesează astfel pagina internet a domeniului. În cazul în care aceste servere DNS nu “propagă” domeniile şi IP-urile aferente domeniilor pe internet, browserul returnează o pagină prin care sunteţi anunţaţi că site-ul nu a fost găsit.

2. Motoarele de căutare precum Google vor fi obligate să modifice rezultatele căutării pentru a exclude site-urile străine care găzduiesc fişiere piratate.

3. Operatorii de plăţi online precum PayPal vor fi obligaţi să închidă conturile site-urilor străine care găzduiesc materiale copiate ilegal.

4. Serverele de publicitate online, precum Google AdSense vor fi obligate să refuze orice reclamă către site-urile care piratează materiale şi să nu plătească pentru publicitatea postată pe aceste site-uri.

 

Sursa: zf.ro

 

Pe scurt, SOPA=ACTA=PIPA=cenzură. Ceea ce a pornit cu stoparea pirateriei, a ajuns la un punct critic. Cunoscutul site Megaupload.com, site cu peste 1 miliard de utilizatori, a fost închis, deşi aceste proiecte nu au intrat în vigoare. Google, Facebook, Wikipedia, Twitter, WordPress şi multe alte site-uri cunoscute protestează. Wikipedia a fost închis pentru 24 de ore, în semn de protest.

 

Hackerii au atacat site-uri care susţin SOPA, printre aceste site-uri numărându-se şi site-urile guvernamentale.

 

Dacă SOPA, PIPA şi ACTA se aprobă, Internetul nu va mai fi niciodată la fel. Vă puteţi imagina un Internet fără Google, Facebook, Twitter, Yahoo!, Wikipedia sau Youtube? Un Internet pe care nimeni nu mai are libertate de exprimare? Eu nu pot.

 

Dacă nu doriţi ca libertatea pe care v-o oferă Internetul să devină o amintire, spuneţi NU cenzurării Internetului! NU SOPA, NU ACTA, NU PIPA!

Anunțuri
Comentarii
  1. Adda Sunnii spune:

    Sper ca noi sa putem face ceva, desi nu vad cale de iesire. Mi-as dori sa nu se intample asta, sa continue totul ca acum (internetul sa fie liber) si sa nu fim pedepsiti cu totii pentru ce au facut ceilalti. Raul, un articol superb, multumim ca ne-ai spus, felicitari!

  2. […] androxa viata in imagini diverse diversificate Raul yousef59 festinalente teo rokssana psipsina luna patrata samsara Alt blog! Napobloghia ciprian […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s