Cum arătau „giganţii Internetului” la început

Posted: 9 Ianuarie 2012 in Diverse
Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Google, Yahoo, Facebook, Twitter, Wikipedia, Youtube şi lista poate continua. Aceştia sunt „giganţii Internetului”. Sunt site-urile pe care le folosim cel puţin o dată pe zi, şi avem impresia că le folosim dintotdeauna. Dar v-aţi întrebat vreodată cum arătau aceste site-uri atunci când au apărut?

 

 

1. Google

Fondat în 1998, de către Larry Page şi Sergey Brin, doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, motorul de căutare arăta cam aşa:

Acesta a fost rezultatul unei investiţii de 100.000 $. Ce a urmat, ştim cu toţii.

 

 

2. Yahoo

Yahoo este un motor de căutare fondat de către Jerry Yang şi David Filo. Numele de „Yahoo” provine de la expresia „Yet Another Hierarchical Officious Oracle”. Acesta era Yahoo în 1998:

 

 

3. Facebook

 

 

De ce a ales Mark Zuckerberg numele de „thefacebook” pentru reţeaua sa socială? Ei bine, pentru a lămuri acest mister, vă recomand să urmăriţi filmul „Reţeaua de socializare”.

 

 

4. Twitter

Creată în 2006 de către Jack Dorsey, această reţea de socializare purta iniţial numele de „Twttr”:

 

pentru ca apoi să primească înfăţişarea cunoscută astăzi şi numele de „Twitter”.

 

 

 

5. Wikipedia

Cea mai mare enciclopedie online, salvarea noastră atunci când avem nevoie de un referat, numiţi-l cum doriţi, pentru că ambele variante se potrivesc. Toate acestea se datorează fondatorilor Jimmy Wales şi Larry Sanger, care au „dat naştere” site-ului în data de 7 Ianuarie 2001.

De menţionat:

– oricine poate adăuga informaţii pe Wikipedia. Atenţie, încercările de a „vandaliza” articole sunt sortite eşecului, fiindcă cei ce la Wikipedia sunt cu ochii pe informaţiile lor.

-Wikipedia în limba română a început în anul 2003, mai exact 12 iulie. Iar la 15 Iulie, Bogdan Stăncescu a primit statutul de administrator şi a început să traducă interfaţa în limba română. Deci, mulţumirile merg spre Jimmy Wales, Larry Sanger, Bogdan Stăncescu şi tuturor celor ce publică informaţii pe acest site!

 

 

6. Youtube

Sunt absolut sigur că nu există persoană pe planeta asta care să deţină conexiune la Internet şi să nu fi auzit de Youtube. Acest „gigant” a fost înfiinţat de către  Chad Hurley, Steve Chen şi Jawed Karim. Numele domeniului „Youtube.com” a fost activat în data de 15 februarie 2005, iar în data de 13 noiembrie 2006, Google achiziţionează compania pentru 1.65 miliarde $. Site-ul este interzis în Tunisia, Thailanda şi Iran, dar şi în Emiratele Arabe Unite (unele pagini). În vremea când nimeni nu anticipa ce avea să urmeze, Youtube avea următoarea „înfăţişare”:

 

 

7. Apple

Despre compania înfiinţată de Steve Jobs şi Steve Wozniak am mai vorbit acum ceva timp. Cât despre site…aşa arăta în 1997!

 

 

8. Microsoft

Când auzim cuvântul „Microsoft”, automat ne gândim la „Windows” şi la „Bill Gates”. Iar când spunem „Microsoft” spunem defapt „cel mai mare producător de software din lume”. Compania a fost fondată în data de 4 aprilie 1975, de către cunoscutul Bill Gates şi mai puţin cunoscutul Paul Allen. Datorită faptului că în anii ’70 nu exista Internet, compania nu avea pe-atunci site oficial. Însă urma să aibă peste vreo…22 de ani de la înfiinţare.

 

 

9. WordPress

Bineînţeles, doar nu era să omit tocmai WordPress-ul. Acestă a apărut în 2003, fiind precursor al b2/cafelog, care era utilizat de 2.000 de bloguri la acea vreme. Aceasta era „platforma” WordPress în 2003:

 

 

10. eBay

Pentru cine nu a auzit de eBay, acesta este probabil cel mai mare site de shopping şi comerţ online existent la ora actuală. Compania a fost fondată în anul 1995 de către Pierre Omidyar, iniţial sub numele de „auctionweb”.

 

 

11. Amazon.com

Amazon este o altă mare companie de comerţ online, poate chiar cea mai mare, deşi e destul de greu de făcut o comparaţie între Amazon şi mai sus precizatul eBay. Compania este fondată de către Jeff Berzos, în anul 1994, iar în 1995, este lansată şi online. A început cu comerţul de cărţi, ca abia apoi să continue cu alte produse, cum ar fi: DVD-uri, programe de calculator, îmbrăcăminte, electronice, jucării şi altele. Iar acesta era Amazon.com în 1995:

 

 

Şi ultimul, dar nu cel din urmă:

 

 

12. IMDb

„The Internet Movie Database” sau pe scurt, IMDb. Pentru cei care n-au auzit vreodată de acest site, IMDb este o bază de date foarte vastă, pe Internet, cu informaţii despre filme. De la distribuţie şi până la încasări la box-office, fiecare film este prezentat cu mult profesionalism. IMDb a fost lansat în data de 17 Octombrie 1990, iar în 1998 a fost achiziţionat de către Amazon.com.  Acesta era IMDb în anul 2000:

 

 

Aşa arătau „giganţii internetului” cu ani în urmă, când Internetul nu era nici pe departe ceea ce este astăzi, iar tehnologia progresa tot mai mult. Probabil că multora dintre voi vi se par destul de banale aceste „înfăţişări” ale site-urilor. Acesta era Internetul acum câţiva ani. Ce este astăzi…vă puteţi da seama şi singuri.

Anunțuri
Comentarii
  1. Valentina spune:

    evolutie :>

  2. Bogdan spune:

    Foarte tare 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s