Muzica în limba română reînvie

Posted: 19 Noiembrie 2011 in Muzică
Etichete:, , , , , , , , , , ,

În ultimii doi ani de zile, muzica românească a suferit continue transformări. Linia melodică s-a transformat în sound, format din beat-uri realizate în studio, iar limba noastră cea dulce a fost înlocuită cu mult mai vorbita limbă de circulaţie internaţională, engleza. De ce? Pentru că melodiile în limba română nu mai rentau. Toţi visau să se afirme „afară”. Iar acest stil de muzică, numit la un moment dat „popcorn” apoi „comercială” , a început să placă tot mai mult oamenilor. Melodiile au luat cu asalt atât topurile româneşti (şi internaţionale) cât şi discotecile sau cluburile. Lumea era (şi încă este) la picioarele muzicii „româneşti”. Alexandra Stan, Inna, Akcent sau Edward Maya sunt doar câteva din numele care au făcut România celebră în lume şi prin alte moduri faţă de cum era cunoscută (nu intrăm în detalii şi nici cum au reuşit). Melodii peste melodii, succese peste succese, dar… parcă mi-a cam ajuns. M-am cam săturat de „clubăreală”, de stilul ăsta de care nu mai scap nicăieri şi care este pur şi simplu promovat cu forţa peste tot. Vreau să mai ascult şi altfel de muzică la televizor, fără sound excesiv de computerizat, fără melodii în engleză sau în alte limbi. Vreau doar să aud muzică în limba română, fără să fie nevoie să readuc la viaţă melodii din trecut!

Se pare că, în ultimul timp, mulţi au gândit la fel. Rezultatul? Din ce în ce mai multe melodii în limba română!

Din categoria „la limita acceptabilului” vă prezint:

Lora – Un vis

În ciuda sound-ului de club, versurile sunt frumoase. Totuşi, se putea şi mai rău. Mult mai rău!

 

Iar din categoria „despre asta vorbeam!” avem:

Bosquito – Când îngerii pleacă

După 7 ani de absenţă, au revenit cu o melodie care, încă de la prima audiţie, reuşeşte să capteze ascultătorul datorită unor versuri inteligente şi un instrumental plăcut, liniştit şi odihnitor, toate aceste elemente reunindu-se pentru a crea o ambianţă deosebită, cum în muzica românească n-am mai văzut de multă vreme.

Vunk feat. Antonia – Pleacă

De fiecare dată când cineva aducea în discuţie subiectul „Antonia” nu ezitam să îmi spun părerea despre ea. Problema este că aceasta nu era una prea bună…şi sunt convins că nici deocamdată nu este. Cu fiecare dezastru muzical cu care apărea pe piaţă, criticile mele asupra ei se înmulţeau şi deveneau tot mai tăioase. Se pare că, în această piesă, a schimbat temporar stilul, trecând la rock, o schimbare care, sincer să fiu, o prinde bine. Sper să nu fie ultima colaborare de acest gen şi, cine ştie, poate că va mai avea tangenţe cu acest gen muzical. „Pleacă” s-a dovedit a fi de succes, cel puţin până acum. Însă ce-i mai bun am păstrat pentru final.

Vama  – Copilul care aleargă către mare

Despre Tudor Chirilă se pot spune multe lucruri, atât bune, cât şi mai puţin plăcute, însă cert este că acest om şi-a lăsat puternic amprenta asupra industriei muzicale din ultimii ani, cu piesele sale care duceau ascultătorii cu gândul la Vama Veche ori la toate nebuniile din tinereţe. „Copilul care aleargă către mare” se vrea a fi o piesă care se adresează direct acelui public tânăr de altădată, ajuns acum la vârsta maturităţii, preocupat de grijile cotidiene şi goana după bani. Chirilă trage un puternic semnal de alarmă pentru cei ce s-au pierdut în cotidian, amintindu-le că trebuie să mai fie şi ei copii din când în când şi să lase la o parte, măcar „o dată în viaţă”, grijile de zi cu zi care apasă puternic.

Ar mai fi şi alte melodii, dar consider că aceste exemple sunt suficiente. Melodii „de club” vor tot apărea. Dar ce este important, este că muzica românească răspunde resuscitărilor la care este supusă, cel puţin pentru moment. Iar, din câte am observat, lumea este mai mult decât încântată atunci când aude o melodie românească, în avalanşa de melodii „româneşti” în limba engleză. Nu am nimic cu muzica de club, am auzit melodii care mi-au plăcut (deşi erau foarte puţine, ce-i drept), dar ce e prea mult dăunează. Apreciez faptul că artiştii au ales să facă muzică în limba română şi sper că acesta e doar începutul!

Şi ca să închei acest post cu o urmă de scepticism, aş spune că aparenţele înşală.

Anunțuri
Comentarii
 1. Adda Sunnii spune:

  Crede-ma, si eu sper acelasi lucru! Sa reinvie muzica noastra. Astea da melodii, exact stilul romanesc, ma bucur foarte mult ca s-au mai desteptat. Toti vor aprecia cand vor auzii din nou in boxele din masini muzica pe care o intelege toata lumea. Multumim ca ne-ai aratat melodiile Raul! Felicitari, foarte frumos ai scris!

 2. Stefania spune:

  Pai nu stiu ce sa spun… bine ar fi sa fie o revenire in muzica romaneasca.
  Dar din pacate si nefericire pentru noi cei care cautam muzica adevarata, interpretata de interpreti care intr-adevar au voce si nu mai dorim sa ascultam pe cei ce au succes pentru ca apar dezgoliti pe scena iar vocea retusata pe calculator… acesti interpreti valorosi nu sunt mediatitazi.

  uite melodia asta imi place tare mult… Vunk feat. Antonia – Pleacă

  O duminica frumoasa iti doresc Raul! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s