Câteva motive pentru care să citim o carte

Posted: 18 Septembrie 2011 in Activitate literară, Diverse
Etichete:, , ,

În timp ce navigam pe net, am dat de un articol…în opinia mea, destul de interesant. Puteţi să îl citiţi sau…nu (deşi preferabil ar fi să o faceţi)!

Creierul tău este dinamic. Încă dinainte de a te fi născut creierul tău începe să îşi aranjeze neuronii şi să lege circuitele pentru ca totul să funcţioneze de minune. În cele nouă luni pe care le petreci în burtica mamei dai naştere la 250.000 de noi neuroni în fiecare minut. La naştere creierul tău este deja format. Dar încă nu s-au făcut toate legăturile de care vei avea nevoie pentru a folosi tacâmuri când mănânci, pentru a citi o carte sau pentru a pilota un avion. Creierul tău continuă testele şi legările de circuite toată viaţa. Cu fiecare senzaţie şi experienţă nouă, creierul construieşte alte şi alte punţi între neuroni permiţându-ne să ştim şi să facem din ce în ce mai multe lucruri.

 

de Ina Ghita

 

Cititul este unul dintre lucrurile care ne permit să facem noi şi noi legături între circuite. De fapt, dintre privitul la televizor sau ascultatul unei persoane explicând şi cititul, acesta din urmă ne permite să învăţăm cel mai mult. Cu alte cuvinte citeşti mai mult – gândeşti mai mult.

1. Citeşte mai mult ca să vorbeşti mai bine

Nu cred că îţi este străină această primă concluzie. Aminteşte-ţi cum era în şcoală, cum se luau notele, cum unii dintre colegii tăi reuşeau să ia note mari doar pentru că vorbeau foarte bine. În liceu am avut un coleg care nu îşi făcea niciodată tema şi nu învăţa niciodată lecţia. Dar niciodată! În schimb citea pe rupte. Beletristică, non-ficţiune, istorie, filosofie, tot ce prindea. Orice întrebare i-ar fi pus profesorul găsea un răspuns, nu neaparat cel aşteptat de profesor, dar unul care să arate cât de mult a citit şi cum poate face legătura între subiecte. profesorii erau impresionaţi. De fiecare dată lua o notă bună.

2. Citeşte ca să îţi faci o reputaţie bună

Mai târziu au încercat şi alţii să facă acelaşi lucru. Nu funcţiona. Un coleg care îşi învăţa pur şi simplu lecţia lua 8. Într-o zi în care nu învăţa lua 3. Colegul de care vorbeam mai devreme lua tot timpul 9 sau 10. Pentru că profesorii se aşteptau ca el să spună ceva interesant. Ceilalţi erau simpli elevi şi problema se punea pentru ei ca pentru toti ceilalţi -înveţi, bine, nu-nu.

3. Citeşte ca să ai despre ce vorbi

Ţi s-a întâmplat vreodată la vreo petrecere sau să ieşi în oraş si să te plictiseşti? Să nu găseşti nimic nou de spus sau sa nu ai ce vorbi cu interlocutorii tăi? Dacă da, citeşte mai mult. Nu cred că există oameni cu care să nu ai ce vorbi. Trebuie doar să ştii cum să vorbeşti si ce să vorbeşti. Şi citind mai mult nu numai inveţi lucruri interesante pe care le poţi povesti mai departe dar înveţi despre practicile discursive, când să vorbeşti şi cum, ce cuvinte să alegi, ce ton să foloseşti.

4. Citeşte ca să te simţi mai bine

Un om care citeşte e un om mulţumit. Cu totii ştim că ar trebui să ne uităm mai puţin la TV, că am putea să ne găsim în fiecare zi o oră în care să citim, unii dintre noi ne propunem ferm să o facem. Şi totuşi nu o facem. Sau pur şi simplu nu citim cât de mult şi cât de des ne-am dori. Încearcă. Sâmbăta viitoare rezervă-ţi câteva ore pentru o carte pe care ai vrut să o citeşti dintotdeauna. Fă-ţi un ceai şi bucură-te de tine într-un loc comod şi liniştit. Şi spune-mi apoi dacă nu te simţi mai bine doar pentru că ai citit.

5. Citeşte ca să înţelegi mai mult

Sunt oameni care citesc până la 1000 de cuvinte pe minut, dar cei cu adevărat buni sunt cei care citesc critic şi ţin minte ceea ce au citit. Iar această gândire critică este antrenată prin citit. Dr. Keith Stanovich, cercetător în domeniul ştiinţelor cognitive şi profesor la Universitatea din Toronto spune că o persoană care citeşte mult va avea de cele mai multe ori un vocabular bogat, dar nu va înţelege neapărat mai mult. Totuşi, spune el, cu cât o persoană este deprinsă mai mult cu cititul şi exersează mai mult, cu atât învaţă să decodeze înţelesul cuvintelor şi să le controleze apoi.

6. Citeşte pentru a fi competitiv

Pentru a fi foarte bun trebuie să înveţi şi să inovezi continuu. Fericiţi cei care au un anturaj care îi inspiră şi care îi provoacă mereu. Dar sunt mult mai inteligenţi cei care nu se rezumă doar la acest lucru ci continuă să înveţe, chiar dacă au terminat de mult şcoala, au făcut traininguri şi au luat cursuri în plus de perfecţionare profesională. Sunt atâtea surse în jurul tău, de la internet, la biblioteci, la librării. În orice domeniu există oameni care au investit ani întregi pentru a descoperi o cale mai uşoară sau mai eficientă de a face lucrurile. Şi au ales să împartă comoara cu ceilalţi. De ce să nu profiţi de această şansă?

7. Citeşte de plăcere

Cred că cel mai bun motiv pentru care ar trebui să citeşti este pentru că îţi face plăcere. Trebuie să descoperi ce anume îţi place. Poti citi beletristică, poezie, critică, eseu, jurnal, biografie, fantasy, SF, poliţiste, manuale, e-books şi lista poate continua oricât de mult vrei tu. Poţi citi ca să afli mai multe despre un subiect sau ca să te delectezi cu o anumita scriitură, poti citi pentru cariera ta sau poţi incerca cărţi de hobby. Posibilităţile sunt cu adevărat nelimitate. Trebuie doar să încerci si să te bucuri de cărţi şi de tine.

 

Articolul l-am găsit aici.

 

PĂRERI?

Anunțuri
Comentarii
 1. eumiealmeu spune:

  eu l-am găsit aici http://www.121.ro/content/show_article.php3?article_id=4956&page_nr=1
  mi-ar fi plăcut să-l fi scris eu, dar nu-mi aparţine.
  pe 121.ro, poţi şi vota articolul. şi eu cred că merită să dai un 10 şi să fie popularizat pe cât mai multe bloguri, inclusiv cu votul
  mă bucur că găseşti pe blogul meu lucruri care să te încânte. spor-t la toate.

  • Raul Săran spune:

   L-am votat deja. Şi, la urma urmei, ştiam că acela este site-ul „original”, dar am preferat să pun ca sursă locul unde am găsit articolul. Sper să prindă mesajul, mai ales în rândul tinerilor.

 2. Excelent articolul despre carti. Si eu sunt de acord ca cele mai utile informatii le aflam din carti, nu din alte surse unde informatia este interpretata dupa bunul plac al fiecaruia.

  • Raul Săran spune:

   Sunt întru totul de acord. Mai ales că în zilele noastre tot mai des acele „alte surse” nici măcar nu mai comunică o informaţie, totul fiind bazat astăzi pe superficialul „senzaţional”. În opinia mea cartea a fost, este şi va rămâne atât un refugiu cultural, cât şi cea mai bună sursă de informaţie pe care omenirea o posedă la ora actuală.

 3. Din pacate in zilele noastre din ce in ce mai multi oameni sunt distrasi de televiziune si internet, uitand astfel de beneficiile pe care lectura le aduce in viata fiecaruia. Eu incerc sa imi incurajez copiii sa citeasca, de obicei citim in fiecare seara impreuna inainte de culcare. Cel putin in cazul celor mici cred ca este necesar sprijinul parintilor, fiindca la inceput lectura poate sa para plictisitoare in comparatie cu jocurile pe calculator, internet, TV.

  • Raul Săran spune:

   Cărţile nu sunt în prime-time, nu apar pe banda galbenă de la ştiri, nu prostesc şi nu au drept scop rating-ul. De aceea nu sunt interesante pentru populaţia majoritară. Pentru aceasta există, aşa cum dumneavoastră afirmaţi, televiziunea şi internetul (sau, mă rog, o parte din el). Pentru că e mai uşor. Pentru că nu e nevoie de gândire. Pentru că e mai comod. Pentru că, pentru că…. În final, am ajuns la concluzia unei vechi zicale: „cineva, dintr-un motiv anume, ne vrea proşti”. Păcat că acel cineva nu reuşeşte cu toată lumea.

   Mă bucur foarte mult să aflu că vă încurajaţi copiii să citească. Dacă fiecare părinte şi-ar încuraja odraselele să citească măcar o carte pe săptămână, am putea să privim viitorul dintr-o perspectivă mult mai optimistă, comparativ cu cea actuală. Nu degeaba profesorii încearcă din răsputeri să îndemne (unii cu vorba bună, alţii cu forţa) tinerii la lectură. Ţin minte că aşa am început şi eu, cu poveştile pe care le citeam împreună cu bunica în fiecare seară. Şi cât de mult au contat…

   Mai nou, am avut plăcerea să descopăr faptul că tot mai mulţi adolescenţi „îmbrăţişează” lectura, contrar părerii generale. E drept, generaţia actuală are „ghinionul” de a trăi în era feisbucului şi a tehnologiilor care acum 20 de ani nu puteau fi văzute decât în filmele SF, iar o bună parte dintre tineri se pierd în mirajul tehnologic. Însă, pentru marea majoritate, despre care televiziunile refuză să vorbească pe îndelete, o carte citită înseamnă mai mult decât o tabletă PC, un smartphone ori un like pe feisbuc. Şi, din câte ştiu eu, o carte e mai ieftină decât oricare dintre nebuniile amintite.

   Vă mulţumesc pentru vizită. Toate cele bune şi spor la lectură alături de cei mici.

 4. ovidiu spune:

  Pot spune ca si eu rezonez cu articolul de mai sus. Excelent articol!
  Din pacate, oamenii din ziua de azi sunt mult mai atrasi de ziare de cocalari. E suficient sa tastezi pe google litera „c” si primul cuvant care iti apare este ziarul cocalaresc „cancan”; e suficient sa tastezi litera „l” si primul lucru pe care il vezi e „libertatea”, alt ziar de cocalari. Cred ca traim intr-o societate alienata, vorba binecunoscutului Erich Fromm.
  Mi se pare ca din ce in ce mai putini sunt aceia care discuta altceva decat scandaluri, „mondenitati” si barfe despre diverse persoane. Un fost mare actor de la Hollywood, al carui nume imi scapa acum, om cu adevarat erudit, a spus o vorba mare, si anume: oamenii mari discuta idei, oamenii medii discuta evenimente, iar oamenii mici discuta despre alte persoane.
  Ar trebui promovata intens lectura in aceasta societate, insa, din pacate, fiintele acelea abjecte de la conducerea statului (aka politicienii) au alte prioritati. Politicienii doresc sa aiba o societate de oameni supusi, fara coloana vertebrala, fara curaj care sa nu faca prea multa gura si sa fie usor manipulati cu o punga de orez sau de zahar la alegeri. Carui politician i-ar placea sa aiba de a face cu oameni eruditi si care stiu ce vor? Asa ca nu se investeste deloc in educatie, iar multe scoli si facultati din tara sunt de tot rasul.
  Cu toate ca inca sunt adolescenti care imbratiseaza de buna voie lectura, majoritatea nu citesc. Este suficient sa faci o calatorie cu trenul sau cu mijloacele de transport in comun, sa vezi ce citesc tinerii in general: horoscopul, ziare si reviste de cocalari, carti chipurile de „dezvoltare personala” (care sunt pseudostiintifice si/ sau pseudoteologice), mondenitati etc.
  Este foarte bine ca se incearca promovarea lecturii pe acest blog, e bine ca fiecare dintre noi sa facem reclama lecturii si sa-i convingem mai ales pe tineri si adolescenti. Multi desconsidera cititul deoarece au fost obligati sa ingurgiteze carti tampite la scoala de catre profesori obsedati, insa daca stii sa selectezi ceea ce citesti, poate deveni chiar foarte de interesant.

  • Raul Săran spune:

   Subscriu spuselor dumneavoastră.

   Din păcate, mă regăsesc şi eu, într-o oarecare măsură, în sfera celor care au fost obligaţi să „îndure” unele cărţi impuse de către sistemul educaţional. Însă atunci când am pus mâna pe o carte care m-a captivat, am devorat-o. De exemplu, după o luptă aprigă de vreo 3 săptămâni cu „Enigma Otiliei” a lui Călinescu (într-adevăr, o carte complexă, dar plictisitoare pentru mine…pentru alţii nu e tocmai astfel), am terminat „Elevul Dima dintr-a şaptea” pe nesimţite.

   E imposibil de mulţumit pe toată lumea. Ceea ce pentru unii ar putea să pară o capodoperă, pentru alţii e plictisitor şi irelevant. Unii adolescenţi, printre care şi eu, nu prea „înghit” opera lui Rebreanu, spre exemplu. În schimb, o colegă de-a mea îl apreciază enorm. Şi da, profesorul are un rol decisiv în lectura unui elev. Acolo, în introducerea elevului în universul cărţilor, se face diferenţa între un profesor şi o persoană care predă materie din programa şcolară.

   Consider că, în momentul de faţă, este necesară studierea ceva mai intensă a literaturii universale.

   Am întâlnit de nenumărate ori şi cunosc persoane care citesc horoscopuri din reviste „cool”. Şi care, din nefericire, mai şi credeau în ele. Pe zi ce trece, ajung la aceeaşi concluzie: „cineva ne vrea proşti.” Dar nu doar proşti, ci teribil de proşti. Fără demnitate, fără caracter, fără un scop anume, fără un ideal, asemeni unei turme. Sau, aşa cum dumneavoastră spuneaţi, „oameni mici”.

   Consider că, în momentul de faţă, o bună parte a omenirii depune eforturi foarte mari pentru a atrage tinerii spre lectură, de la profesori amabili şi cu adevărate capacităţi pedagogice până la persoane care, realizând încotro ne îndreptăm, fac tot posibilul pentru a schimba viitorul în bine.

   Tinerii sunt viitorul. Mereu au fost. Tinerii sunt speranţa. Iar, după cum se spune, aceasta moare ultima. Însă la cum se prezintă majoritatea tinerilor, speranţa e deja pe moarte. Prefer să cred că e conectată la aparate, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Ceva, sau mai bine zis cineva, încă o menţine în viaţă. Însă nu se ştie pentru câtă vreme.

   Mulţumesc pentru vizită. Toate cele bune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s